Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Ασυνέχεια Mohorovičić





Α σ υ ν έ χ ε ι α

Προφέρεται (Moh-ho-ro-vee-chich)!!! Η Μέση Γη του J. R. R. Tolkien, η οι «τόποι» με το διαρκές λυκόφως που περιγράφει ο H. P. Lovecraft !!! Ο Mohorovičić ήταν Κροάτης σεισμολόγος 1857 – 1936 ο οποίος ανακάλυψε από τα σεισμογραφήματα την περίφημη «ασυνέχεια». Το 1857 σπούδασε μαθηματικά και φυσική στην Πράγα. Η ασυνέχεια Mohorovičić βρίσκεται περίπου στα 7 χλμ κάτω από τους ωκεανούς καιστα 30 έως 50 χλμ κάτω από τις ηπείρους.

Όλα αυτά τελείως συνοπτικά.
Ουσιαστικά πρόκειται για κενούς χώρους μεγέθους μικρών ηπείρων με χιλιόμετρα ύψος οροφής. Το φως βγαίνει (παράγεται) από τα πετρώματα τα οποία λάμπουν σε αυτό το βάθος λόγω των έντονων πεδίων. Το φως είναι το αιώνιο λυκόφως.
Η ασυνέχεια Mohorovičić , η οποία συνήθως αναφέρεται ως η Moho, είναι το σύνορο μεταξύ της γήινου φλοιού και του μανδύα . Το όνομά του από τον πρωτοπόρο της Κροατίας σεισμολόγο Mohorovičić , η Moho χωρίζει τόσο τον ωκεάνιο φλοιό και την ηπειρωτική κρούστα από τον υποκείμενο μανδύα. Το Moho βρίσκεται ως επί το πλείστον εξ ολοκλήρου εντός της λιθόσφαιρας, μόνο κάτω από μεσο-ωκεάνιες κορυφογραμμές , δεν ορίζει το όριο λιθόσφαιρας – ασθενόσφαιρας. Η ασυνέχεια Mohorovičić εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1909 από τον Mohorovičić, όταν παρατήρησε ότι οι σεισμογράφοι στους ρηχούς σεισμούς είχε δύο σύνολα P-κύματα και S-κύματα , αυτό που ακολούθησε την άμεση διαδρομή κοντά στην επιφάνεια της Γης και το άλλο που διαθλάται από την υψηλή μέση ταχύτητα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μια πρόταση παρελήφθη από την εκτελεστική επιτροπή του Αμερικανικού National Science Foundation ώστε ένα τρυπάνι να κάνει μια τρύπα μέσω του πυθμένα του ωκεανού για να φτάσει αυτό το όριο. Ωστόσο, η λειτουργία, με την ονομασία Πρόγραμμα Mohole ποτέ δεν έλαβε επαρκή υποστήριξη και λόγω κακοδιαχείρισης ακυρώθηκε από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών το 1967. Ταυτόχρονες προσπάθειες έγιναν από τη Σοβιετική Ένωση από το Ινστιτούτο Kola , το οποίο έφθασε σε βάθος 12.260 μέτρων (40.220 πόδια) και κράτησε πάνω από 15 χρόνια, είναι η βαθύτερη τρύπα στον κόσμο, ότι πριν από την απόπειρα ήταν επίσης εγκαταλείφθηκε το 1989. Το να φτάσουμε στην ασυνέχεια παραμένει ένα σημαντικός επιστημονικός στόχος. Μια πιο πρόσφατη πρόταση σκοπεύει να φτιάξει μια αυτο-φθίνουσα κάψουλα βολφραμίου που θερμαίνεται από ραδιενεργεια για να εξερευνήσει το εσωτερικό της Γης κοντά στην ασυνέχεια Moho και στο ανώτερο μανδύα. Η ιαπωνική έργο Chikyu Hakken στοχεύει, επίσης, να εξερευνήσετε αυτή την ευρύτερη περιοχή .
Φυσικά έχουν ηπείρους και θάλασσες και κατοικούνται !!! Το ταξίδι στο κέντρο της Γης του Jules Verne όποιος το προσέξει θα δει ότι αφορά την Μέση Γη. Περισσότερα στον H. P. Lovecraft για όσους καταλαβαίνουν !

Βρείτε μας στο Google:






Φίλοι αναγνώστες μην ξαχάσετε να μας κάνετε Like:


Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το και στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

Εγγραφείτε 
  στο RSS
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Share


Κοινοποιήστε το 


στους Φίλους σας...!  



Σχολιάστε: