Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Μαγειρεύουν πολιτικό πραξικόπημα για να «πέσει» ο Ερντογάν





Μυστικές συναντήσεις και παρασκηνιακές διεργασίες των κομμάτων - Κρίσιμο το επόμενο 24ωρο λένε οι Τούρκοι αναλυτές - Ο ρόλος του Γκιουλ


Σε κίνηση ματ στοχεύει η τουρκική αντιπολίτευση τριών κομμάτων με διαφορετικό πολιτικό-ιδεολογικό προσανατολισμό, αριστερό Ρεπουμπλικάνικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ακροδεξιό ΙΥΙ Ρarti (Καλό Κόμμα) της Μεράλ Ακσενέρ και ισλαμικό Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet Parti) του Τεμέλ Καραμολλάογλου, με στόχο να πλήξουν την υποψηφιότητα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογαν για τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία κάνουν λόγο για κρίσιμο 24ωρο μέσα στο οποίο θα διαφανεί αν η τουρκική αντιπολίτευση θα καταφέρει να συνασπιστεί ενώ στην εξίσωση φαίνεται να συζητείται έντονα πλέον και το όνομα του τέως Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επί των σεναρίων που τον φέρουν να ηγείται της αντιπολίτευσης.

Μυστική συνάντηση

Το πρώτο σήμα για μια συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης έδωσε η μεταγραφή 15 βουλευτών του κόμματος του CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο IYI Parti της Μεράλ Ακσενέρ και η αποκάλυψη ότι Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ είχαν την Παρασκευή το βράδυ μυστική συνάντηση στην οποία είχε αποφασιστεί η κίνηση αυτή. Ο ηγέτης του CHP επέλεξε προσωπικά τα ονόματα των βουλευτών του που θα περνούσαν στο κόμμα της Ακσενέρ και τους έδωσε εντολή να το κάνουν ώστε το IYI Parti να συμπληρώσει τους 20 βουλευτές που χρειάζεται για να γίνει κοινοβουλευτικό κόμμα και να επωφεληθεί των πλεονεκτημάτων της νομοθεσίας περί κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι πληροφορίες λένε ότι οι 15 βουλευτές αντέδρασαν αλλά τελικά αποδέχτηκαν να φέρουν εις πέρας την αποστολή που τους δόθηκε από το κόμμα τους ώστε να συμβάλουν στους σχεδιασμούς της νέας συνεργασίας. Δεν αποκαλύφθηκε ωστόσο τί άλλο συμφώνησαν σε εκείνη τη μυστική συνάντηση Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ.

Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο μεταξύ της αντιπολίτευσης το οποίο αναμένεται σύντομα να καταλήξει είτε σε συμφωνία είτε σε αποτυχία. Αποκορύφωμα των διεργασιών αναμένεται να είναι η αυριανή εσωκομαματική σύσκεψη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στην οποία θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την πορεία του κόμματος και τις πιθανές συνεργασίες του με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η φράση του τέως Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ότι “στην πολιτική οι 24 ώρες είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα” παίρνει σάρκα και οστά, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές. “Όλα είναι δυνατά, τίποτα δεν είναι αδύνατο”, δήλωσε ο βουλευτής του CHP Ενγκίν Αλτάι.





Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την κίνηση αυτή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τους 15 βουλευτές δεν αποκλείεται ότι ακόμη και η Μεράλ Ακσενέρ θα αναθεωρήσει τη δική της υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές. Τουλάχιστον, λένε οι ίδιοι αναλυτές, η Μεράλ Ακσενέρ δεν θα είναι τόσο επίμονη για τη δική της υποψηφιότητα. Οι σχεδιασμοί ωστόσο των δύο κομμάτων φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνουν και το Saadet Partisi το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ. Η προσδοκία των τριών κομμάτων είναι μέσα σε 72 ώρες να καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο συμμαχίας και φαίνεται ότι μέσα σε αυτό το μοντέλο περιλαμβάνεται και το όνομα του Αμπντουλάχ Γκιουλ. Το ερώτημα ωστόσο είναι τί λέει ο ίδιος ο Αμπντουλάχ Γκιουλ γι’ αυτό.Σενάριο Γκιουλ

Ο έγκυρος δημοσιογράφος της Χουριέτ Ντενίζ Ζεϊρέκ αναφέρει ότι η απόφαση του Αμπντουλάχ Γκιουλ για μια τέτοια κίνηση είναι δύσκολη. Πρόκειται για έναν υποψήφιο που μπορεί να πάρει τις ψήφους και των συντηρητικών, και των εθνικιστών και των Κούρδων και να έχει ισχυρές πιθανότητες έναντι της υποψηφιότητας Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Ντενίζ Ζεϊρέκ έχει βολιδοσκοπηθεί ο Αμπντουλάχ Γκιουλ αλλά όχι μόνο δεν έδωσε μια σαφή απάντηση αλλά ούτε καν ένα σημάδι. Εκτιμήσεις λένε ωστόσο πως αν βρεθεί μια σωστή φόρμουλα, τότε θα αποδεχτεί να είναι υποψήφιος. Εκτιμούν ότι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν θα ήθελε να είναι υποψήφιος του CHP για να μην προκαλέσει την αντίδραση των πρώην συνοδοιπόρων του και να χαρακτηριστεί ως ‘προδότης’ και πως θα προτιμούσε να είναι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος υπεράνω κομμάτων. Γι’ αυτό το λόγο τις διαβουλεύσεις με τον Γκιουλ διεξάγει το μικρό ισλαμικό Saadet Partisi.

Προσεκτικός ο Γκιουλ

Ο διευθυντής της ερευνητικής εταιρείας Andy-Ar Φαρούκ Ατσάρ δηλώνει στην εφημερίδα ΧαμπέρΤουρκ ότι η δική του άποψη είναι πως ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν θα είναι υποψήφιος. “Ίσως να ήταν δυνατόν αν περνούσε λίγος καιρός ακόμη και οι όροι στην Τουρκία άλλαζαν υπέρ του Γκιουλ. Αλλά τώρα μέσα σε 15 μέρες που πρέπει να ληφθεί μια τόσο σημαντική απόφαση, όλοι γνωρίζουμε ότι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είναι μια προσωπικότητα που πριν κάνει βήμα, τα σκέφτεται όλα και τα ζυγίζει και είναι προσεκτικός πριν κάνει παιχνίδι. Γι’ αυτό δεν θέλει να κάνει λάθος με τόση βιασύνη”, αναφέρει.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

crashonline.gr


Μοιραστείτε ΑΥΤΟ ΤΑ ΑΡΘΡΟ - ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΑΣ


ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ



loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας 

loading...