Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

«Να σέβεσαι την Αγιά Σοφιά»! Ξύπνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός; Στα εθνικά είμαστε μια γροθιά...

Περισσότερα μέσα: Δείτε αναλυτικά...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠ ΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ



ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ αυτό το άρθρο. Να το μάθουν όλοι




facebook   twitter   more





Oλοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αναφορές κυρίως στη Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και στις σχέσεις των δύο χωρών.

H ένταση ανάμεσα στους δύο άντρες ήταν εμφανής, καθώς ήταν η πρώτη φορά που μίλησαν ανοιχτά για τα διμερή ζητήματα, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να δείξει μια δυναμική -άγνωστο αν θα έχει έμπρακτο αποτέλεσμα ή αν έγινε για τις κάμερες- και τον Ρ.Τ. Ερντογάν να επιτίθεται και να διεκδικεί λεκτικά. 





Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν «για την ένταση στο Αιγαίο. Η παραβατική τουρκική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις αλλά κυρίως για τους πιλότους μας. Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli».

Σε ό,τα αφορά το Κυπριακό, τόνισε πως οι θέσεις της ελληνικές κυβέρνησης είναι πάγιες και δεν συμπεριλαμβάνουν τουρκικά στρατεύματα.

«Μιλήσαμε για την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό. Μια δύσκολη συμφωνία που έχει, όμως, οδηγήσει σε δραστική μείωση των ροών και των θανάτων στο Αιγαίο. Χαιρέτησα την προσπάθεια του τουρκικού λαού για την φιλοξενία 3,5 εκατ. Σύρων στην Τουρκία. Οι λαοί μας δίνουν μαθήματα ευαισθησίας και δίνει απαντήσεις σε όσους κάνουν πολιτική με φράχτες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως η χώρα μας « στηρίζει την ενταξιακή προσπάθεια της μια δημοκρατικής Τουρκίας που θα κοιτάζει προς την Ευρώπη».

Κλείνοντας, απεύθυνε κάλεσμα στον Τούρκο πρόεδρο: «Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα βασίζεται στην αμοιβαία καχυποψία και τις εύκολες προκλήσεις. Ελπίζω να το αποδεχτείτε. Αν δεν το αποδεχτείτε θα είναι εις βάρος των λαών μας».

Τον λόγο πήρε ο Ρ.Τ.Ερντογάν, ο οποίος αφού μίλησε για τις οικονομικές συναλλαγές των δύο χωρών κάνοντας αναφορά και στην ακτοπλοίκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης και επισημαίνοντας ότι «την Ελλάδα επισκέπτονται 800.000 Τούρκοι τουρίστες ετησίως και 600.000 Έλληνες επισκέπτες φτάνουν στην Τουρκία», εστίασε στο θέμα που τον «καίει»: τη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Για τη συνθήκη της Λωζάνης γίνεται μεγάλη κουβέντα για αναδιαμόρφωσή της. Υπάρχουν προβλέψεις μόνο ως προς το Αιγαίο; Τίποτα για τα μειονοτικά μας θέματα; Για το μειονοτικό καθεστώς που διέπει αμφότερες μειονότητες; Στη δυτική Θράκη έχουμε θρησκευτικές μειονότητες. Στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν νέες σκέψεις. Για την μειονότητα, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα φτάνει τα 15.000 ευρώ, ενώ στη δυτική Θράκη μετά βίας τα 2.5000 ευρώ. Υπάρχει χάσμα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τη συνέδεσε με το τζαμί της Αττικής:

«Ένα άλλο θέμα είναι το τζαμί των Αθηνών. Αντίστοιχα στην Κων/πολη και γενικά στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε με αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων και μάλιστα, διενεργούνται εργασίες αποκατάστασης του μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά για να προσευχηθούν όσοι επιθυμούν».

Ο Τούρκος πρόεδρος, με επιθετικό λόγο, υπογράμμισε για το Κυπριακό: «Θέλω να πω ότι εγώ που είχα ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, θυμάμαι στο Νταβός τον Κόφι Ανάν που με ρώτησε για τις σκέψεις μου. Του απάντησα ότι θέλω να ρωτήσω εσάς. Είμαστε χώρες που είναι μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Αλλά θέτουμε το θέμα στους ΥΠΕΞ και πάντα το αναθέταμε σε αυτούς. Τότε ήταν πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής. Όταν έληξαν οι συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε την τελευταία στιγμή να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Εγώ είπα όχι. Πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία. Στη συνέχεια έγινε το δημοψήφισμα. Οι τουρκοκύπριοι ήταν υπέρ κατά 60% ενώ οι ελληνοκύπριοι αρνητικοί κατά 65%. Εκεί μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν έγινε. Πρόσφατα είχαμε άλλη μια συνάντηση. Ποιος ήταν ο αποχωρήσας; Και πάλι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Εδώ είναι οι ΥΠΕΞ και ήταν παρόντες εκεί, μπορούν να σας πουν. Υπάρχουν θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως υπεκφυγές».

«Άκουσα την τοποθέτησή του για Αιγαίο και Κυπριακό. Στο Κυπριακό είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το θέμα μένει ανοικτό. Υπάρχει πάντα συζήτηση για το ποιος φταίει. Αγαπητέ μου φίλε πρόεδρε είναι ανοιχτό, γιατί υπήρξε μια παράνομη εισβολή», τόνισε ο κος Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου, για να λάβει την εξής απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο: «Τα βήματα που θα καταβάλλουμε ειδικά στο Κυπριακό, θα είναι προς την κατεύθυνση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Ο κύριος Τσίπρας, καταλαβαίνω ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας του, εξανίσταται για την συνέχιση του προβλήματος. Βλέπω ότι η πείρα που αποκόμισα από την διαδικασία είναι πολύτιμη. Αν είχε εφαρμοστεί η πρόταση Ανάν, δεν θα είχαμε τέτοια προβλήματα με τα στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα και φτάσαμε εδώ».

«Εμείς δεν σκεφτήκαμε ποτέ σε τζαμί να κάνουμε θρησκευτική, ορθόδοξη λειτουργία. Όπως λανθασμένα γίνεται στην Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει βούληση για ελευθερία», συμπλήρωσε λίγο αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, θέτοντας το πολύπαθο ζήτημα για την Αγιά Σοφιά.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη για τη Συνθήκη της Λωζάνης: «Σήμερα με τις δηλώσεις του εδώ, συνειδητοποιώ πως μάλλον το προηγούμενο διάστημα μάλλον δεν είχε γίνει αντιληπτό τι ζητάει. Αν τη ζητούσε αναθεώρηση, θα έπρεπε να ψάξουμε την Ιαπωνία για να συμφωνήσει. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα. Ακόμα και στο ζήτημα που έθεσε για τη Θράκη, μίλησε για ορθή τήρηση όχι αναθεώρηση. Η μουσουλμανική κοινότητα στη Θράκη και η ελληνική στην Τουρκία, πρέπει να αποτελέσει μοχλό έλξης. Με την ευκαιρία να πω ότι η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα».

voicenews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ


loading...


Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας 

loading...