Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Στο «φως» λαθρεμπόριο όπλων από Τουρκία σε Σουδάν και η κράτηση του πλοίου από τις ελληνικές Αρχές




Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Να το μάθουν και οι φίλοι σας





facebook   twitter   more



Σε θρίλερ φαίνεται να εξελίσσεται η υπόθεση του πλοίου Mekong Spirit και η κράτηση των μελών του στο λιμάνι της Σούδας,


ενώ οι ελληνικές Αρχές «βλέπουν» ότι πίσω από την υπόθεση κρύβεται ένα οργανωμένο κύκλωμα, με τη συμμετοχή ξένων πλοιοκτητών, που κάνουν λαθρεμπόριο όπλων σε εμπόλεμες ζώνες.

Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο, όταν το ουκρανικό πλοίο - κοντέινερ «Mekong Spirit», με σημαία Μάλτας, αποπλέοντας από το λιμάνι της Σμύρνης στην Τουρκίας και με προορισμό το Σουδάν κρατήθηκε από τις ελληνικές Αρχές, όταν αυτό εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Ο πλοίαρχος, Sergei Nevecherya, συνελήφθη και κρατείται στη φυλακή εδώ και 2 μήνες περίπου, ενώ το πλήρωμα, αποτελούμενο από 16 άτομα, κρατείται στο πλοίο, στο λιμάνι της Σούδας.

Οι συγγενείς των συλληφθέντων του ουκρανικού πλοίου Mekong Spirit υπέβαλαν αίτηση στην φιλανθρωπική οργάνωση "Assol", σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του οργανισμού.

Ο πλοίαρχος του πλοίου κατηγορείται ότι δεν ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές για την παρουσία ενός επικίνδυνου φορτίου επί του πλοίου, αλλά και για το γεγονός ότι το φορτίο μεταφέρθηκε παραβιάζοντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η "Assol" δηλώνει ότι το πλοίο δεν είχε τα μέσα για να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για την παρουσία επικίνδυνων φορτίων - εκρηκτικών για επιχειρήσεις εξόρυξης κλπ.

«Ο χειριστής του σκάφους παρέχει όλα τα απαραίτητα εταιρικά έγγραφα, πιστοποιητικά τελικής χρήσης, πιστοποιητικά εισαγωγής τόσο εκ μέρους των τουρκικών αποστολέων και παραληπτών για λογαριασμό της σουδανικής εταιρείας », ανέφερε η εταιρεία.

Ο Sergei Nevecherya έχει 40 χρόνια εμπειρίας στη θάλασσα, 25 από αυτά ως καπετάνιος, και δεν έχει ποτέ κατηγορηθεί για κάποια παράβαση. Οι ελληνικές αρχές κατηγορούν τον καπετάνιο ότι δεν τους ενημέρωσε για την ύπαρξη επικίνδυνου φορτίου επί του σκάφους (σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΙΜΟ), καθώς και για τα επικίνδυνα εκρηκτικά που μετέφερε κατά παράβαση των κανονισμών των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), η Υπηρεσία Διαχείρισης της Κυκλοφορίας Σκαφών (VTS) πρέπει να ενημερώνεται για την παρουσία επικίνδυνου φορτίου επί του σκάφους (όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς του ΙΜΟ). Η ιδιοκτήτρια εταιρεία "Lumar SA" επιβεβαιώνει ότι το Mekong Spirit έχει όλα τα απαραίτητα συστήματα προειδοποίησης και είναι πλήρως συμμορφωμένο με όλες τις απαιτήσεις ενημέρωσης.





«Η πορεία του σκάφους, από τη στιγμή της αναχώρησης από το λιμάνι της Σμύρνης μέχρι το σημείο κράτησης από το ελληνικό λιμενικό δεν πήγε σε κανένα ελληνικό λιμάνι . Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε η ανάγκη ενημέρωσης».


»Το σύνολο του φορτίου με προορισμό το λιμάνι του Σουδάν αποτελεί μέρος μιας νομίμως ορθής εμπορικής συναλλαγής μεταξύ εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και το Σουδάν και καμία από τις εταιρείες αυτές δεν εμπίπτει στις προαναφερθείσες κυρώσεις».

»Η "Lumar SA" παρέχει στο δικαστήριο εταιρικά έγγραφα, πιστοποιητικά τελικής χρήσης και άδειες εισαγωγής τόσο για τους Τούρκους αποστολείς όσο και για τους Σουδανούς παραλήπτες».

Η σύζυγος του καπετάνιου, Valentina Nevecherya, ανησυχεί σοβαρά για τις συνθήκες κράτησης του συζύγου της, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για περίπου δύο μήνες.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στο νησί της Κω, όταν στο πλοίο κοντέινερ «MEKONG SPIRIT» βρέθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, πυροκροτητών και άλλων επικίνδυνων υλικών.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική επιθεώρηση, βρέθηκαν εκρηκτικά, πυροκροτητές και άλλα επικίνδυνα υλικά στο σκάφος σε 19 από τα 81 εμπορευματοκιβώτια.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας θεωρούν ότι ξένοι πλοιοκτήτες κάνουν λαθρεμπόριο όπλων στην εμπόλεμη ζώνη, παραβιάζοντας το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

el.gr





ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ

loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας 

loading...